Ypperlig om italiensk onde

UGLENS DAG
Leonardo Sciascia, oversatt av Jon Rognlien, Spartacus, 2011, kr 249.
LEST AV NICHLAS COBB

Bemerkelsesverdig og elegant om mafiaen.

Uglens dag er en av disse sjeldne godbitene som man priser seg lykkelig over å få lese. Boken kom første gang ut på italiensk i 1961, og er ofte kalt verdens første mafiaroman. Dette er en sober, realistisk og ikke minst lavmælt fortelling som tar oss inn i hodene på mafiosi og det sivile samfunnet de virker i.

Boken begynner med at en mann blir skutt på åpen gate. Når politiet kommer til stedet, er det ingen som har sett noe, ingen vil vitne. Det lokale politiet er hjelpeløse. Forfatteren introduserer oss for kaptein Bellodi, en norditaliener. Bellodi er instrumentet Sciascia benytter seg av for å kontrastere og belyse mafiaen og det lovlydige, sivile samfunnet. Etter forskningen avdekker etter hvert mafiaens klamme grep om det sicilianske samfunnet, men også hvordan dens blodflekkede fingre strekker seg helt inn i det italienske politiske sentrum.

Til å være en bok på drøye 150 sider er det bemerkelsesverdig å se hvor elegant forfatteren berører temaets bredde. Den er tettpakket, men luftig; hyperelegant i ordvalg, antydninger og understatements. Og den er drivende god i sitt kriminalistiske element. Dialogene mellom Bellodi og de arresterte mafiosi er blant de beste jeg har lest